Waterstraalsnijmachine

Resato ACM 2020 x 4020: krijgt meer dan alleen de beste snijkwaliteit

Het proces van het snijden van materialen met behulp van een hogedruk stroom van water kan worden gebruikt in verschillende industrieën. Voor zeer harde materialen wordt een abrasief aan de waterstroom toegevoegd om de snijkracht te verhogen. Bijna elk materiaal kan met een waterstraalsnijmachine worden gesneden. Door uw klanten een grotere materiaalvariëteit en snellere levertijden te bieden, kunt u zich onderscheiden. Onze Resato-experts zijn getraind om u te helpen een bedrijfsbeslissing van hoge kwaliteit te nemen met waterstraalsnijden.

De waterstraalsnijmachine is opgebouwd uit een stalen precisieconstructie en voorzien van direct aangedreven lineaire motoren op elk van de twee hoofdassen (X en Y). Het portaal en de zelf aangedreven wagenplaat worden ten behoeve van de nauwkeurigheid aan beide zijden aangedreven door middel van twee direct aangedreven lineaire motoren. De snelheid die hiermee verkregen wordt bedraagt 1-30.000 mm/min.

Door toepassing van de bovengenoemde componenten en constructies bedraagt de positioneringsnauwkeurigheid en de herhalingsnauwkeurigheid ± 50µm (bij 20 °C). De geleidingen en aandrijvingen worden op adequate wijze afgeschermd door balgen en beschermende roestvrijstalen beplating tegen de inwerking van water en abrasief.

Direct lineaire motoren staan garant voor:

  • Een beter snijgedrag en een absolute herhalingsnauwkeurigheid (geen omkeerspeling) van de snijkoppositie in vergelijking met traditionele, mechanische overbrengingen door middel van spindel, rondsel, tandheugel en tandwielen
  • Onderhoudsarm door het non-contact principe, in combinatie met een sterke reductie van slijtdelen
  • Een groot snelheidsbereik van de snijsnelheid en de joggingsnelheid, instelbaar van zeer laag tot zeer hoog
  • Een snelle respons, waardoor snelle veranderingen in snijsnelheid mogelijk zijn

Onbemand werken

Doordat dat de hoge drukpomp en de procesparameters automatisch bewaakt worden, is er tijdens het snijproces geen permanent toezicht meer nodig. Resato waterstraalsnijmachines zijn voorzien van een automatische stop welke geactiveerd wordt na beëindiging van een snijopdracht en hebben de optionele mogelijkheid om deze via een SMS-bericht te kunnen doorgeven. Eventuele storingen kunnen ook door deze optie doorgegeven worden.

 

 

Voordelen van waterstraalsnijden?

Waterstraalsnijden is een proces waarmee materialen worden gesneden met een waterstraal onder hoge druk. Voor zeer harde materialen wordt een korrelvormig schuurmateriaal (abrasief) aan de waterstraal toegevoegd om de snijkracht te vergroten. Vrijwel elk materiaal kan met waterstraalsnijmachines worden gesneden. Denk bijvoorbeeld aan kunststoffen, metalen zoals staalsoorten, legeringen, titanium en koper, rubber, glas, beton, keramiek en steen.

De voornaamste componenten van een waterstraalsnijmachine zijn:

  • Een hogedrukpomp die de waterdruk verhoogt tot ongeveer 4.000 bar
  • De spuitkop die de waterstraal zeer gericht en precies afstelt om accuraat te snijden
  • Deze spuitkop kan worden uitgerust met een mixleiding voor het schuurmiddel om dit met het water te mengen
  • Snijtafels die helpen om de positie van de spuitkop goed af te stemmen voor een nog hogere precisie
  • Een configuratiepanel dat vooraf kan worden ingesteld om de snijvorm automatisch te laten maken

Waterstraalsnijden wordt bijvoorbeeld gebruikt in de lucht- en ruimtevaart en werkplaatsen voor voertuigen om vormen en onderdelen efficiënt te snijden. Een groot voordeel ten opzichte van andere snijmethoden is dat het snijden koud gebeurt. Zo worden risico’s op smelten, scheuren, verharden of vervormen bij warm snijden vermeden. Ook zijn de snijlijnen direct goed afgewerkt, zodat geen of minder verdere stappen nodig zijn om tot een eindproduct te komen. De afwezigheid van hitte en stof zorgt voor een nog veiligere en milieuvriendelijkere werkomgeving.

Verschil tussen puur waterstraalsnijden en abrasiefsnijden?

Abrasiefsnijden maakt gebruik van schurende deeltjes (bv. granaat) die aan de waterstraal worden toegevoegd om door harde materialen te snijden. Deze schurende deeltjes worden in de spuitkop aan het water toegevoegd. In dit proces wordt het snijden feitelijk uitgevoerd door deze schurende deeltjes. Het water dient er dan voor om deze deeltjes voldoende snelheid te geven om effectief te snijden, en de deeltjes goed richting het snijpunt te sturen.

De effectiviteit van het snijproces kan verder worden verbeterd door de waterdruk te verhogen, zodat het water en de deeltjes sneller bewegen. Ook kan de stroomsnelheid van het water en de deeltjes worden verhoogd, zodat de deeltjes het materiaal harder raken. Schurend waterstraalsnijden is ideaal voor hardere of dikkere materialen zoals metalen, steensoorten of dikkere kunststofmaterialen.

Puur waterstraalsnijden wordt gebruikt als term voor waterstraalsnijden zonder toevoeging van schurende deeltjes. In dit geval wordt het materiaal uitsluitend gepenetreerd door de druk en snelheid van het water zelf. Puur waterstraalsnijden is een ideale methode voor zachtere materialen zoals stoffen, rubber of metaalfolies. Een andere veel voorkomende toepassing voor puur waterstraalsnijden is het verwerken van voedsel. Hierbij wordt voldaan aan de strenge regels omtrent voedselverwerking door te snijden met puur water zonder toevoeging van schuurmiddelen.